Draagconsulent Aafke - Draagconsulent Aafke Veldman
16222
post-template-default,single,single-post,postid-16222,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Draagconsulent Aafke

Draagconsulent Aafke

Draagconsulent

Om een draagconsulent te worden kun je daarvoor bij verschillende draagscholen een opleiding volgen. Hiervoor heb ik gekozen voor Die Trageschule Nederland. Waarom? Omdat de visie op draagconsulentschap mij enorm aansprak.

”Voor alle professionals opgeleid door Die Trageschule® zijn de 3 belangrijkste pijlers van het werken met ouders de volgende:

• Invoelend luisteren en positief aanmoedigende communicatie
• Up to date & gedegen vakkennis
• Methodisch handelen om anderen te helpen leren

Alleen wanneer je je als consulent in dienst stelt van ouders en hun kinderen en ruimte biedt aan de ervaringen en verhaal van ouders, kan er sprake zijn van een goed draagconsult. Bovendien dient een draagconsult als doel, ouders te ondersteunen in hun competentie, de relatie met hun kind vorm te geven. Ouders te helpen, hulpbronnen te laten ontdekken om het dagelijks leven zo positief mogelijk te ervaren.
Alle Die Trageschule® draagconsulenten, hebben hun eigen levensverhaal met individuele kwaliteiten. Voor ons is het belangrijk dat onze draagconsulenten authentiek en sterkte-gericht werken. ”  bron: Die Trageschule

Ik vind het enorm belangrijk om mijn vakkennis te up to date te houden en mij verder te blijven ontwikkelen. Dit jaar heb ik mij ingeschreven bij de vereniging van draagconsulenten, dit is de onze beroepsgroep. En heb ik afgelopen februari de gevorderden opleiding gevolgd. Voor dit najaar heb ik mij ingeschreven voor de Certificerings Opleiding.

Welke opleidingen zijn er dan allemaal en wat is nou de meerwaarde van al deze opleidingen?

De opleiding van Die Trageschule bestaat uit drie onderdelen:

  • Basis Opleiding Draagconsulent
  • Gevorderde Opleiding Draagconsulent
  • Certificerings Opleiding Draagconsulent

 

In september 2016 heb ik de Basis Opleiding Draagconsulent gevolgd en deze opleiding richt zich vooral op het geven van een consult aan ouders in de 1-op-1 situatie. Hierbij komen de basis knooptechnieken met de geweven- en rekbare doek aan de orde en na afronding van de opleiding ben ik in staat om ouders met raad en daad bij te staan bij het leren van baby dragen in een draagdoek, ring sling of soft structured carrier (ssc).

In februari 2017 heb ik de Gevorderde Opleiding Draagconsulent gevolgd. Bij de Gevorderde opleiding wordt er dieper ingegaan op de kennis vanuit de Basis Opleiding en er volgt een verdieping op de vaardigheid om als draagconsulent op kwalitatieve en effectieve wijze, kennis over en advies in het babydragen te delen in groepen. Ik mag nu ook uit naam van Die Trageschule© workshops of voorlichtingsavonden aan ouders geven. Ook is het babydragen in de special need situatie uitgebreid aan de orde gekomen. Bijvoorbeeld: Prematuur, dysmatuur, Down Syndroom, spreidbroekje etc. Ook met dubbel dragen met twee kindjes kun je bij terecht.

Komende september 2017 ga ik de Certificerings Opleiding Draagconsulent volgen. Door middel van de certificering getuig je van het hebben van een allround niveau als draagconsulent. En mag na afronding van deze opleiding mij een gecertificeerd Die Trageschule draagconsulent noemen. Bij de eerste twee opleidingen ontvang je een bewijs van deelname, en na afronding van deze opleiding ontvang je een ZERTIFICAT. Tijdens de opleiding moet ik door middel van een reeks van eindproeven,  mijn excellentie aan tonen op het gebied van kennis en vaardigheden in dragen. Ook ben ik verplicht na afronding van deze opleiding mij te blijven bijscholen om mijn vakkennis actueel te houden. Kortom: EXAMEN!!

Doordat ik als draagconsulent werk met kleine en soms ook zieke kindjes vind ik het erg belangrijk dat ik goed weet wat ik doe en dat ik mijn advies ook wetenschappelijke kan onderbouwen, ook heb ik contact met verschillende professionals in de omgeving.

Daarnaast ben ik lid van de Vereniging van Draagdoek Consulenten en heb ik de mogelijkheid om verschillende scholingen te volgen per jaar om mijn kennis en kunde te vergroten. Ook worden er verschillende productdagen georganiseerd waar wij als draagconsulent de mogelijk hebben om van een bepaald merk, de producten te bekijken, voelen en testen. Dus ook op dat gebied blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!