Ergonomische dragen en reflux baby

4 dec, 2017

Voor mijn Certificertingsopleiding Draagconsulent moest ik een onderzoek doen over een draaggerelateerd onderwerp. Mijn onderwerp was: Ergonomische dragen en reflux baby.

 

 

Wanneer je kindje reflux of refluxgerelateerde klachten heeft lijkt dragen erg logisch en een standaard advies maar is dat ook zo? Wordt er bij refluxklachten door de medici ook geadviseerd om je kindje te dragen?

Reflux en ergonomisch dragen:

Om te onderzoeken wat de adviezen zijn wanneer een kindje refluxklachten heeft heb ik literatuur onderzoek gedaan door middel van wetenschappelijke artikelen gepubliceerd op pubmed. Zoektermen: Reflux, Babywearing, carry baby, position reflux, en in combinatie.

Er is geen specifiek onderzoek gedaan naar reflux en ergonomisch dragen maar wel naar houdingsadviezen en reflux zoals bijvoorbeeld de lig- of zitposities.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat kindjes het meeste baat hebben bij refluxklachen in buikligging, linkerzijligging of rechtop gehouden worden. Wegens het terugdringen van de wiegendood in Nederland wordt er altijd geadviseerd om een baby altijd op de rug in zijn/haar bedje te leggen en eventueel het hoofdeind omhoog te zetten.

  • Het advies van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) is om een kindje met refluxklachten een half uur na de voeding rechtop te houden
  • Door veel op de rug te liggen stroomt de maaginhoud makkelijk terug in de slokdarm. Door je kindje rechtop te dragen met een draagdoek of ergonomische drager kan er voor zorgen dat de voeding in de maag blijft en niet terug stroomt in de slokdarm.
  • Kindje met reflux is vaak erg onrustig en overstrekt vaak enorm door de pijn. Knopen is dan een uitdaging, aanspannen kan lastig zijn. De voorkeur is dan ook om direct na de voeding gelijk te gaan dragen als kindje tevreden bij je is. Bij onrustige kindjes moet je soms doorpakken, secuur knopen is dan lastig. Wanneer het kindje weer rustig is, kun je je knooptechniek verfijnen/ opnieuw aanspannen.

 

 

Anatomie

Zodra we voeding doorslikken komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een gespierde buis tussen de mondholte en de maag. In de wand van de slokdarm zitten spieren die het voedsel actief naar de maag transporteren. Op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier. Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat maaginhoud niet terugstroomt de slokdarm in.

Zodra voeding in de maag komt, wordt het vermengd met maagsap. Maagsap bevat agressief zoutzuur. De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag die de maagwand beschermt tegen zoutzuur. De slokdarm heeft echter niet zo’n dikke beschermlaag. Als maaginhoud in de slokdarm komt, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

 

   

De afbeeldingen laten zien hoe voeding via de mond de maag bereikt.

 

Wat is reflux?

Baby’s geven regelmatig voeding terug, na een voedingsmoment. Wanneer een baby veel spuugt komt dit meestal omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm wordt reflux genoemd. Naar mate een kindje ouder wordt ontwikkeld de sluitspier zich en zullen in de meeste gevallen de klachten verminderen en/of helemaal verdwijnen.

Er zijn twee vormen van reflux:

  1. Gewone reflux: kindjes spugen regelmatig
  2. Verborgen reflux: de maaginhoud komt ook omhoog maar de baby spuugt niet. De maaginhoud kan bijvoorbeeld tot de keel komen en zakt dan weer. Je ziet een kindje zijn/haar voeding dan herkauwen.

 

Oorzaak:

De meest voorkomende oorzaak van reflux bij baby’s is een niet volledig ontwikkeld sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag.

Overige oorzaken:

  • Voedselovergevoeligheid voor bijvoorbeeld koemelk, soja, ei of tarwe
  • Vernauwing doorgang van de maag
  • Lucht inslikken tijdens de voeding

 

Klachten en symptomen:

  • Regurgitatie: is het spontaan, onvrijwillig terugvloeien van voeding uit de maag tot in de mond, meestal in de vorm van ‘natte boeren’.
  • Gastro-oesofageale reflux (GOR): is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
  • Refluxziekte (GORZ): treedt op als de reflux van maaginhoud leidt tot hinderlijke klachten en/of complicaties zoals overmatig huilen, prikkelbaarheid, voedselweigering en groeivertraging bij jongere kinderen.

 

Bronvermelding:

  1. Clara Loots e.a. Body Positioning and Medical Therapy for Infantile Gastoesophageal Reflux Symptoms. JPGN, Volume 59, Number 2, August 2014.
  2. L. Butruille e.a. Impact of skin-to-skin contact on the autonomic system in pretem infant and his mother. Infant Behavior and Development 49, 2017, 83-86.
  3. F. van Ginderdeuren e.a. Influence of Intrapulmonary Percussive Ventilations in Upright Position on Gastro-Oesophageal Reflux in Infants, Pediatric Pulmonology, 2016.
  4. M. Bellaïche e.a. Gastroesophageal reflux and sleep positions of infants. A survey conducted in France by 493 pediatricians. Elsevier, 2016
  5. Woo Jin Jung e.a. The efficacy of the upright position on Gastro-Esophageal Reflux and Reflux-related Respiratory sumptoms in infants with chronic respiratory symptoms. Allergy Asthma Immunos Res. January 2012, 17-23.

Borstvoeding. Compleet handboek voor ouders. Borstvoedingsorganisatie La Leche League. Veltman Uitgevers, 2009

https://www.mlds.nl/ziekten/reflux-bij-babys/

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/187-reflux-of-een-mondje-terug

 

Recente Berichten