Waarom dragen? - Draagconsulent Aafke Veldman
15690
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15690,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

 Waarom dragen?

Wat is ergonomisch dragen?

Een draagdoek is de meest ergonomische babydrager omdat deze zich helemaal naar je kindje vormt. Doordat je je kindje dicht tegen je aandraagt in de M-houding of de kikkerhouding. Dit betekent dat de bovenbenen van je kindje tot de knie worden ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. Door de M-houding wordt de rug van je kindje op geen enkele manier belast en wordt een goede ontwikkeling van de heupjes bevorderd. Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede knooptechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje geeft jou en je kindje het optimale draagcomfort.

Voordelen van dragen:

Huid op huid contact

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Wanneer je je kindje dicht tegen je aan draagt, zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

Huid op huid contact is heilzaam voor jou en je kindje:

  • De melkproductie wordt gestimuleerd doordat je kindje jou ruikt. Dit moedigt het voeden op verzoek aan, wat je kindje erg nodig heeft om goed te kunnen groeien.
  • Een kindje dat dichtbij je is, is ontspannen.

Veilig en vertrouwd

Vanuit een veilige positie kan je kindje de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Ook emotioneel voelt je kindje zich veilig dichtbij jou als ouder. Door je kindje dichtbij je te dragen komt de ouder- kind verbinding vroeg tot stand. Dit geeft stabiliteit aan de emotionele ontwikkeling van je kindje.

Minder huilen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen opvallend minder huilen. In een draagdoek kan je kindje het leven passief ondergaan en maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig tegen jouw borst in slaap vallen.

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

Vader

Het is voor een vader soms best lastig om vanaf de geboorte van je kindje een even hechte band op te bouwen als de moeder. Door je kindje te dragen wordt het eenvoudiger om deze band te creëren. Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de vader en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting.

Ontwikkeling

Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. De ontwikkeling van de spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door je kindje in de ergonomische M-houding te dragen.

Speciale situatie

Tijdens de gevorderden opleiding is uitgebreid stilgestaan bij het dragen in een speciale situatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 

  • Prematuur kindje
  • Dysmatuur kindje
  • Heupdysplasie
  • Kindje met klompvoetjes
  • Dubbel dragen met twee kindjes
  • Kindje met Syndroom van Down
  • Ouder met een beperking

 

Alle kindjes vinden het erg fijn om gedragen te worden. En je kindje dragen tijdens een speciale situatie is daarom ook zeker mogelijk. Als gevorderde draagconsulent kan ik je hierover de juiste adviezen geven om je kindje in een speciale situatie ergonomische te kunnen dragen. Dit zal indien nodig altijd in overleg zijn met de behandelend arts en/ of (kinder-) fysiotherapeut.