Waarom ergonomisch dragen? - Draagconsulent Aafke Veldman
16611
post-template-default,single,single-post,postid-16611,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Waarom ergonomisch dragen?

Waarom ergonomisch dragen?

Als draagconsulent en moeder weet ik als geen ander hoe fijn het is om je kindje dichtbij je te dragen. In deze blog vertelt ik over de voordelen van een draagdoek of ergonomische drager.

Ergonomisch dragen, wat is het?

Ergonomisch dragen
“Een term die je veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in een draagdoek of drager voor je kindje, is ‘ergonomisch dragen’. Maar wat is ergonomisch dragen nu precies? En wat zijn de voordelen voor jou en je kindje?

Ergonomisch dragen, hoe doe je dat?
Wanneer je je kindje dicht tegen je aan draagt, een goede knie-knie ondersteuning geeft (waardoor de billetjes lager komen dan de knietjes), komt je kindje in de M-houding te zitten. Hierbij is het belangrijk dat de rug van je kindje op geen enkele manier belast wordt; je respecteert de natuurlijke bolle houding van je kindje. Wanneer je aan deze ‘eisen’ voldoet, dan draag je je kindje ergonomisch! Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede knooptechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje geeft jou en je kindje het optimale draagcomfort.

Wat is ergonomisch dragen?

Wat zijn de voordelen van dragen van je baby in een draagdoek of ergonomische drager?

1. Huid op huid contact na de geboorte
Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik, is de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Wanneer je je kindje dicht tegen je aan draagt, zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

2. Veilig en vertrouwd bij mama en papa
Vanuit een veilige positie kan je kindje de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Ook op emotioneel vlak voelt je kindje zich veilig en dichtbij jou als ouder.

3. Minder huilen 
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen opvallend minder huilen. In een draagdoek of drager kan je kindje het leven passief ondergaan. Je kindje maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig tegen jouw borst in slaap vallen. Klinkt toch heerlijk?!

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij papa en mama te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

4. Dragen stimuleert de ontwikkeling van je kindje
Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek of drager terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. De ontwikkeling van de spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door je kindje in de ergonomische M-houding te dragen.

5. Dragen in speciale situaties
Alle kindjes vinden het erg fijn om gedragen te worden. En je kindje dragen tijdens een speciale situatie is daarom ook zeker mogelijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: een prematuur en/of dysmatuur kindje, heupdysplasie, kindje met klompvoetjes, dubbel dragen met twee kindjes, kindje met Syndroom van Down of een ouder met een beperking.

6. Een hechtere band met vader
Het is voor een vader soms best lastig om vanaf de geboorte van je kindje een even hechte band op te bouwen als de moeder. Door je kindje te dragen wordt het eenvoudiger om deze band te creëren. Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de vader en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting.

Zoals je hebt gelezen zijn er een hoop voordelen te noemen. Maar… als je er dan eenmaal uit bent om je kindje te gaan dragen, voor welke drager kies je dan? Als draagconsulent bied ik verschillende consulten aan om te leren knopen met een draagdoek of om verschillende ergonomische dragers te passen. Je kunt hier meer lezen over de mogelijkheden

Waarom kies je voor een draagconsulent?
Een beroep dat steeds bekender wordt in Nederland is een draagconsulent, een draagconsulent heeft zich geschoold op het gebied van ergonomisch dragen en geeft hierin advies en informatie tijdens een draagconsult of workshop. Nu hoor ik je denken; ‘Maar op internet staat toch ook heel veel informatie over dragen, draagdoeken en ergonomische dragers?!’ Jazeker! Maar net als je kledingkeuze is een draagdoek of drager echt persoonlijk. Wat ik een fantastische draagdoek of drager vind, kan bij jou wel helemaal niet lekker zitten. Dus advies van een draagconsulent is maatwerk. Tijdens een draagconsult leer ik je stap voor stap een draagdoek of drager veilig te gebruiken. Eerst wordt er met een draagpop geoefend zodat je met vertrouwen je kindje kunt gaan dragen. Vragen? Neem dan gerust eens contact met me op.