Babydragen - ergonomisch dragen vanaf de geboorte - Draagconsulent Aafke Veldman
17644
post-template-default,single,single-post,postid-17644,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Babydragen – ergonomisch dragen vanaf de geboorte

Babydragen – ergonomisch dragen vanaf de geboorte

Wanneer is het beste moment om te beginnen met het dragen van je baby?

 

Voor iedereen is dat heel persoonlijk. De ene mama is snel weer fit en draagt de baby al in de kraamweek en de andere mama heeft meer tijd nodig voor herstel na de bevalling. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de start die jouw baby heeft.

Hetzelfde geldt voor een consult afspraak, de ene keer kom ik voor een consult aan huis tijdens de zwangerschap, in de kraamweek of wanneer de baby al een paar weken oud is. Voor iedereen persoonlijk wat hiervoor het juiste moment is.

Geregeld krijg ik de vraag: Wat is nu beter voor mijn kindje? Een draagdoek of draagzak.

Mijn antwoord is altijd: Wat het beste bij jouw past! Want elke draagwijze draagt pas fijn wanneer jij als ouder deze fijn vindt om te gebruiken.

Is een draagdoek dan niet beter omdat ik deze helemaal op maat kan knopen voor mijn kindje? Ja en nee. Het klopt kan je een draagdoek helemaal perfect kan aanspannen naar de houding van je kindje MAAR wanneer je de draagdoek niet goed gebruikt en bijvoorbeeld veel te los knoopt omdat het best spannend is of niet de op de juiste manier knoopt zit je kindje helemaal niet mooi, goed ondersteund en ergonomisch bij je.

De (meeste) ergonomische draagzakken van tegenwoordig zijn goed verstelbaar in de hoogte en breedte van het rugpand. Heeft een extra mogelijkheid om het nekje te ondersteunen en zijn vaak ook gemaakt van draagdoekenstof! Dit geeft je het gevoel van een draagdoek met iets meer gemak die een draagzak je biedt. Meer weten? Bekijk de mogelijkheden voor advies op maat en de verschillende mogelijkheden draagdoeken en draagzakken in mijn assortiment.

 

Wat is ergonomisch dragen?

 

Het respecteren van de natuurlijke houding van je kindje staat centraal bij ergonomisch dragen. Je draagt je kindje dicht tegen je aan op ‘kusjeshoogte’ met zijn/haar rug in de J-houding en de knietjes in de M-houding. Dit betekent dat de bovenbenen van je kindje van knie-knie worden ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. Ook de nek en schouders worden goed ondersteund en de rug van je kindje op geen enkele manier wordt belast. Door in deze natuurlijke en ergonomische houding te dragen bevorderd dit een goede ontwikkeling van het lichaam,  en dat je kindje optimaal kan ademen tijdens het dragen. Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede draagtechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje zorgt voor jou en je kindje het optimale draagcomfort.