Dragen met heupdysplasie – heupluxatie

7 mei, 2020

Dragen van je kindje heupdysplasie of een heupluxatie. 

 

Wanneer je je kindje ergonomische draagt, wordt de juiste houding voor de ontwikkeling van de heupen ondersteund. Bij de M- houding of kikkerhouding zijn de bovenbenen van je kindje van knie-knie goed ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. Dit is ook houding die het spreidmiddel, brace of gips geeft aan je kindje wanneer er bij je kindje heupdysplasie is geconstateerd. Je kunt dragen in de draagdoek of ergonomische drager met het spreidmiddel aan.

              M- Houding of kikkerhouding 

Wat is heupdysplasie of een heupluxatie?

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bij het lopen en bewegen de heupkop soepel ronddraait in de kom van het bekken. Dat is mogelijk omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit.

Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, is er sprake van een aangeboren heupafwijking. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. De heupkop kan daardoor gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Het is zelfs mogelijk dat de heupkop helemaal niet meer in de kom komt. Dan is er sprake van heupluxatie.

Deze aandoening komt voor bij 1 op de 1000 baby’s. Bij een heupluxatie is er ook altijd sprake van heupdysplasie, terwijl een heupdysplasie wel kan voorkomen zonder dat er sprake is van een heupluxatie. Heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen die na de geboorte tot uiting komen. Heupdysplasie is niet pijnlijk, maar als deze afwijking niet wordt behandeld, kan later slijtage van de heupen ontstaan.

Hoe komt dat?

De oorzaak van heupdysplasie is niet helemaal duidelijk. De afwijking komt veel vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Erfelijke factoren en de ligging van de baby in de baarmoeder lijkt van invloed te zijn waarbij bij een stuitligging heupdysplasie iets vaker voorkomt. Het dragen van de baby in een draagdoek of draagzak in de juiste M- houding is gunstig.  Strekken van de benen, bijvoorbeeld om de lichaamslengte te meten, wordt afgeraden.

Draagconsult bij kindje heupdysplasie/heupluxatie: 
Wil je je kindje graag gaan dragen en heeft je kindje een spreidmiddel dan wordt er aanbevolen om onder begeleiding van een draagconsulent met een aanvullende opleiding of ervaring op dit gebied te gaan kijken hoe je je kindje het beste kan dragen. Een draagconsult met je kindje kan bij jouw thuis plaatsvinden, maar ook in mijn praktijkruimte. Tijdens een consult wordt er stap voor stap geleerd om je kindje veilig en ergonomische te kunnen dragen. Dit doen we met behulp van een speciale draagpop. Net zoals voor alle kinderen geldt tijdens het ergonomisch dragen, is voor een kindje met een spreidmiddel een goede ondersteuning hiervan erg belangrijk.

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

 

Recente Berichten