Huilen en ergonomisch dragen

12 mrt, 2021

Het zal vast wel eens tegen je gezegd zijn:

 

  • Als je kindje huilt is dat goed voor de longetjes
  • Als je je kindje gelijk oppakt wordt je kindje verwend
  • Een kindje laten huilen kan best wel even

Herkenbaar? Je baby huilt en je lichaam schiet in de stress van de eerste kick? Hebben ze ook een uit-knop? Waar is dat huilen toch goed voor?

Huilen is primitief! In een noodsituatie is huilen de basis voor een baby om te roepen. Huilen(6.) is de manier voor je kindje om te roepen, een manier om contact te maken met jou als ouder/verzorger. Als je kindje huilt geeft dit bij jou een stressreactie, je wilt graag dat het huilen stopt. (1.) Instinctief is huilen de manier om jouw als ouder te roepen wanneer deze te ver is om de subtielere signalen op te pikken. Zoals bijvoorbeeld bij:

Last heeft van dorst, ongemak, pijn, druk, kou, hitte, spanning, angst, frustratie, groei, vermoeidheid, eenzaamheid, verdriet, boosheid, viezigheid, onveiligheid, gebrek aan nabijheid of aandacht.

Ons lichaam is 24 uur per dag bezig met het vinden van balans en terugkeren naar de ideale balans. Om te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert en terugkeert naar het normaal, reguleert je lichaam nadat een bepaalde invloed uit je omgeving uit balans is geweest. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet in balans brengen. Zelfs wanneer ze slapen zie je activiteit en schokkerige bewegingen. Een baby en jonge kinderen kunnen zichzelf nog niet terug en balans brengen en gaan een verbinding aan met hun belangrijkste verzorger(s) om toch hun lichaamsprocessen in balans te brengen.

 

Huilen en dragen:

Door je kindje te dragen in een draagdoek of draagzak kan op verschillende manieren bijdragen om het huilen van je kindje te verminderen.

  • Je voelt en ziet snel waar je kindje behoefte aan heeft
  • Je pikt de hongersignalen direct op
  • Vanuit een veilige positie kan je kindje de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken.
  • Tijdens het dragen komt je kindje tot rust

 

Zelf ervaar je waarschijnlijk ook dat wanneer je kindje huilt en je dan je kindje oppakt deze snel kalmeert en uit onderzoek (2,3) blijkt ook dat lichaamscontact met de moeder het meest effectief is om huilen te stoppen(5.). Een draagdoek of draagzak geeft jou als ouder de mogelijkheid om je kindje vast te houden maar wel je handen vrij te hebben. Sommige kindjes zijn ontroostbaar ondanks vele inspanningen en zonder duidelijke oorzaak waarom. En dan kan het voorkomen dat een kindje blijft huilen tijdens het aanraken en bewegen. Maar ook dan is het helpend om je kindje te dragen namelijk: Je kindje mag verdrietig zijn in jouw nabijheid en veiligheid en zo troost ontvangen. In onderstaand filmpje wordt dit allemaal indrukwekkend weergegeven.

 

Draagconsult:

Een draagconsult met je kindje kan bij jouw thuis plaatsvinden. Tijdens een consult wordt er stap voor stap geleerd om je kindje veilig en ergonomische te kunnen dragen in een draagdoek of draagzak. Dit doen we met behulp van een speciale draagpop. Tijdens het consult kan ik ook met je meekijken hoe je kindje reageert op het dragen en de draagdoek en/of draagzak. Meer weten? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen en de mogelijkheden met mij bespreken.

 

  1. Why do babies cry? Scott-Jupp R. Arch Dis Child 2018;103:1077–1079
  2.  Infant crying and maternal responsiveness. Silvia AA. Bell and Mary D. Salter Ainsworth. Child Development, 1972, 43, 1171-1190
  3. Infant Crying and Sleeping in London, Copenhagen and When Parents Adopt a”Proximal” Form of Care. Ian St James-Roberts, Marissa Alvarez, Emese Csipke, Tanya Abramsky, Jennifer Goodwin and Esther Sorgenfrei. Pediatrics 2006;117;e1146
  4. Infant Calming Responses during Maternal Carrying in Humans and Mice. Gianluca Esposito, Sachine Yoshida, Ryuko Ohnishi, Yousuke Tsuneoka, Maria del Carmen Rostagno, Susumu Yokota, Shota Okabe, Kazusaku Kamiya, Mikio Hoshino, Masaki Shimizu, Paola Venuti, Takefumi Kikusui, Tadafumi Kato, and Kumi O. Kuroda. Current Biology 23, 739–745, May 6, 2013
  5. https://www.captise.nl/Zorg-Jeugd/ArtMID/504/ArticleID/2610/Babydragen-en-huilen-bijdrage-van-Vereniging-van-Draagdoekconsulenten
  6. Huilen, de hulpgarantie. Melanie Visscher. Kind 16/2019, 46-53.
  7. Wanneer je kindje huilt als gevolg van ziekte of pijn, valt dit niet meer onder ‘normaal huilen’. Het raadplegen van een arts is dan noodzakelijk.

 

 

(Bron filmpje: TheScienceFaith) 

 

 

Recente Berichten