Rugdragen – 3 tips om dit veilig te doen

21 mrt, 2022

Veilig rugdragen

Een kindje op je rug dragen kan op heel veel verschillende manieren: Met een geweven draagdoek, mei-tai draagzak, half-buckle draagzak, full-buckle draagzak etc. maar wanneer begin je eigenlijk dan met rugdragen?
Een vraag dat je vaak voorbij ziet komen is: ‘Je mag toch pas gaan rugdragen als je kindje zelfstandig kan gaan zitten?’

Maar klopt dat wel?….
Rugdragen valt en staat met het veilig op je rug brengen van je kindje. Hiervoor zijn verschillende manieren waarmee je dat veilig kunt doen.

  1. Santa toss: alleen met de geweven draagdoek wanneer je kindje een goede nekstabiliteit heeft
  2. Hipschoot: met een draagdoek of draagzak wanneer dat je kindje zelfstandig kan gaan zitten
  3. Zelfstandig: Je kindje klimt zelf op je rug of je partner ondersteund je kindje wanneer je kindje zelf kan lopen

Wanneer je een pasgeboren kindje op je rug wilt dragen kun je dit het beste doen met een geweven draagdoek met een enkellaagse rugknoop. Ook wel de ‘rucksack’ genoemd. Bij voorkeur ga je een baby in de geweven draagdoek op je rug dragen wanneer je kindje nekstabiliteit heeft.

Veiligheidstips:

Wanneer je een kindje op je rug draagt zijn een aantal punten erg belangrijk zodat dit ook veilig is. Immers, je hebt dan veel minder zicht op je kindje dan wanneer je op je buik draagt.

  • Rugdragen met een geweven draagdoek kan met de enkellaagse ‘rucksack’ Carry knooptechniek: belangrijk is om deze techniek eerst goed te beheersen voor je je kindje op je rug gaat knopen.
  • Advies is om pas te beginnen met rugdragen in een draagzak wanneer je kindje zelfstandig gaat zitten.
  • Zorg er altijd voor dat je kindje hoog op je rug gedragen wordt en ‘over’ je schouder heen kan kijken. Hierdoor wordt je kindje in de ergonomische houding ondersteund.
  • Zorg er altijd voor dat de draagdoek of draagzak goed aangespannen is, zodat je kindje mooi in J-houding blijft zitten wanneer ze bijvoorbeeld in slaap vallen.
  • Kijk met regelmaat op je rug wanneer je kindje bijv. slaapt of de ademweg goed vrij is en blijft. Dit kan perfect met de selfie stand van bijv je telefoon.

Voor iedereen is het erg persoonlijk wanneer te beginnen met rugdragen. Mijn kinderen ben ik pas op de rug gaan dragen toen ze rond 1,5 jaar oud waren. Vooral omdat ik het erg gezellig vond het contact met je kindje dichtbij. Maar voor iedereen is de keuze daarin weer persoonlijk.

Rugdragen draagdoek vs. draagzak

Met een geweven draagdoek kan rugdragen al heel snel goed en veilig met de santa toss maar bij een draagzak kan dat niet op deze manier. Wanneer je gebruik maakt van een draagzak bij rugdragen dan ‘schuif’ je je kindje over je heup naar de rug met de ‘hipscoot’. Dit is een veilige manier en wanneer je kindje zelfstandig kan gaan zitten goed te doen. Wanneer je deze techniek met een kleiner kindje zou gebruiken dat nog niet stabiel zelfstandig kan zitten loop je het risico dat je kindje ‘wegglipt’ wanneer je de draagzak naar je rug draait.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling en vandaar dat het advies vaak gegeven wordt: Ga pas je kindje op je rug dragen in een draagzak wanneer hij/zij zelfstandig kan gaan zitten.

Maar zijn er dan helemaal geen mogelijkheden?
Uiteraard zijn er altijd situaties waarbij je graag eerder zou willen beginnen met rugdragen met een draagzak. Iedere situatie is persoonlijk en vraagt om maatwerk. Als je graag eerder zou willen rugdragen met een draagzak dan je kindje gaat zitten. Neem dan contact met mij op. Dan kan ik je leren hoe dit wel veilig mogelijk is en waar je allemaal op moet letten zodat je toch fijn en veilig verder kunt dragen.

Recente Berichten