Ergonomisch dragen - Draagconsulent Aafke Veldman
15690
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15690,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ergonomisch dragen:

Het respecteren van de natuurlijke houding van je kindje staat centraal bij ergonomisch dragen. Je draagt je kindje dicht tegen je aan op ‘kusjeshoogte’ met zijn/haar rug in de J-houding en de knietjes in de M-houding. Dit betekent dat de bovenbenen van je kindje van knie-knie worden ondersteund en de knietjes hoger zitten dan de billen. Ook de nek en schouders worden goed ondersteund en de rug van je kindje op geen enkele manier wordt belast. Door in deze natuurlijke en ergonomische houding te dragen bevorderd dit een goede ontwikkeling van het lichaam,  en dat je kindje optimaal kan ademen tijdens het dragen. Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede draagtechniek en een goede verspreiding van het gewicht van je kindje zorgt voor jou en je kindje het optimale draagcomfort.

Voordelen:

Huid op huid

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Dit helpt je kindje bij het reguleren van de hartslag, ademhaling, suikerspiegel en temperatuur. Aanraking en emotionele ondersteuning tijdens huid op huid contact is heilzaam voor jou en je kindje. Door je kindje vast te houden en te dragen kun je aan deze behoefte van aanraking en nabijheid te voldoen. Tijdens het dragen op je buik hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen en dit heeft een kalmerend effect op je kindje net als de periode in je baarmoeder. Tijdens het dragen komt je kindje tot rust en voelt zich veilig en zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

 

  • Een kindje dat dichtbij je is, is ontspannen.
  • Wanneer je borstvoeding geeft wordt de productie gestimuleerd.

Veilig en vertrouwd

Vanuit een veilige positie kan je kindje samen met jouw de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Tijdens het dragen hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen. Dit heeft een kalmerend effect op je kindje. Door je kindje dichtbij je te dragen komt de ouder- kind verbinding vroeg tot stand. Dit geeft stabiliteit aan de emotionele ontwikkeling van je kindje.

Minder huilen

Verschillende onderzoeken (1.) hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen minder huilen. In een draagdoek of drager kan je kindje het leven passief ondergaan en maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig bij jouw in slaap vallen.

 

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

 

1. Urs A. Hunziker, MD, and Ronald G. Barr, MDCM, FRCP(C). Increased Carrying Reduces Infant Crying: A Randomized Controlled Trial. PEDIATRICS Vol. 77 No. 5 May 1986

Hechting

Zowel voor de moeder maar ook de vader is ergonomische dragen erg fijn! Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de ouder en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting. Hechting is belangrijk voor een goede relatie met ouders en later ook met andere mensen. Een kind dat veilig is gehecht zal later zelfvertrouwen hebben, makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen.

Ontwikkeling

Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek of drager terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. Ook worden de spieren en gewrichten van je kindje tijdens het dragen gestimuleerd.

Specifieke zorgsituatie

Tijdens mijn opleidingen is uitgebreid stilgestaan bij het dragen in een specifieke zorgsituatie. En heb ik een aanvullende verdiepingscursus ‘Dragen van prematuur geboren baby’s’ voor Draagconsulenten gevolgd. Ook heb ik een medische achtergrond als Medisch Beeldvormend en Bestralingsdeskundige en ruim 11 jaar werkervaring in het ziekenhuis.

 

Bij specifieke zorgsituaties kun je bijvoorbeeld denken aan:

 

Alle kindjes vinden het erg fijn om gedragen te worden. En je kindje dragen tijdens een speciale situatie is daarom ook zeker mogelijk. Als gecertificeerd draagconsulent kan ik je hierover de juiste adviezen geven om je kindje in een speciale situatie ergonomische te kunnen dragen. Dit zal indien nodig altijd in overleg zijn met de behandelend arts en/ of (kinder-) fysiotherapeut. Ook heb ik buidelshirts in mijn bezit voor gebruik tijdens het buidelen thuis of in het ziekenhuis.