Waarom ergonomisch dragen? - Draagconsulent Aafke Veldman
16611
post-template-default,single,single-post,postid-16611,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Waarom ergonomisch dragen?

Waarom ergonomisch dragen?

Als draagconsulent en moeder weet ik als geen ander hoe fijn het is om je kindje dichtbij je te dragen. Graag vertelt ik je over de voordelen van een draagdoek of ergonomische drager (draagzak).

Ergonomisch dragen, wat is het?

Ergonomisch dragen
Een term die je veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in een draagdoek of draagzak voor je kindje, is ‘ergonomisch dragen’. Maar wat is ergonomisch dragen nu precies? En wat zijn de voordelen voor jou en je kindje?

 

Ergonomisch dragen, hoe doe je dat?
Wanneer je je kindje dicht tegen je aan draagt, een goede knie-knie ondersteuning geeft (waardoor de billetjes lager komen dan de knietjes), komt je kindje in de M-houding te zitten. Hierbij is het belangrijk dat de rug van je kindje op geen enkele manier belast wordt; je respecteert de natuurlijke bolle houding van je kindje. Wanneer je hieraan voldoet, dan draag je je kindje ergonomisch! Ook voor jezelf is ergonomisch dragen erg belangrijk. Een goede knooptechniek of afgestelde draagzak geeft een goede verspreiding van het gewicht van je kindje, en geeft jou en je kindje het optimale draagcomfort.

 

Wat is ergonomisch dragen?

 

Wat zijn de voordelen van dragen van je kindje in een draagdoek of ergonomische drager?

 1. Huid op huid contact na de geboorte
  Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik, is de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Wanneer je je kindje dicht tegen je aan draagt, zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.
 2. Veilig en vertrouwd bij mama en papa
  Vanuit een veilige positie kan je kindje de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Ook op emotioneel vlak voelt je kindje zich veilig dichtbij jou als ouder(s).
 3. Minder huilen
  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen opvallend minder huilen. In een draagdoek of drager kan je kindje het leven passief ondergaan. Je kindje maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig tegen jouw borst in slaap vallen.

 

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouder te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

 1. Dragen stimuleert de ontwikkeling van je kindje
  Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek of drager terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. Ook de ontwikkeling van de spieren en gewrichten wordt gestimuleerd door je kindje in de ergonomische M-houding te dragen.
 2. Dragen in speciale situaties
  Alle kindjes vinden het erg fijn om gedragen te worden. En je kindje dragen tijdens een speciale situatie is daarom ook zeker mogelijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: een prematuur en/of dysmatuur geboren kindje, kindje met heupdysplasie en/of heupluxatie, kindje met klompvoetjes, een tweeling tegelijk dragen, kindje met verhoogde of verlaagde spierspanning. Ook wanneer je als ouder een beperking hebt of bijvoorbeeld rolstoel gebonden bent is het dragen van je kindje zeker mogelijk, en vaak ook een uitkomst.
 3. Een hechtere band met vader
  Het is voor een vader soms best lastig om vanaf de geboorte van je kindje een even hechte band op te bouwen als de moeder. Door je kindje te dragen wordt het eenvoudiger om deze band te creëren. Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de ouder(s) en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting.

 

Zoals je hebt gelezen zijn er een hoop voordelen te noemen. Maar… als je er dan de keuze hebt gemaakt dat je je kindje graag wilt gaan dragen, wat kies je dan? Een rekbare- of geweven draagdoek? Een ergonomische draagzak? Als draagconsulent bied ik verschillende consulten aan om te leren knopen met een draagdoek of om verschillende ergonomische dragers te passen. Je kunt hier meer lezen over de mogelijkheden.

 

Waarom kies je voor een draagconsulent?
Een beroep dat steeds bekender wordt in Nederland is een draagconsulent, een draagconsulent heeft zich geschoold op het gebied van ergonomisch dragen en geeft hierin advies en informatie tijdens een draagconsult of workshop. Nu hoor ik je denken; ‘Maar op internet staat toch ook heel veel informatie over dragen, draagdoeken en ergonomische dragers?!’ Jazeker! Maar net als je kledingkeuze is een draagdoek of drager echt persoonlijk. Wat ik een fantastische draagdoek of drager vind, kan bij jou wel helemaal niet lekker zitten. Dus advies van een draagconsulent is maatwerk. Tijdens een draagconsult leer ik je stap voor stap een draagdoek of drager veilig te gebruiken. Eerst wordt er met een draagpop geoefend zodat je met vertrouwen je kindje kunt gaan dragen.

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.